Barako-koffie is een variëteit van Coffea Liberica die wordt verbouwd in de Filippijnen. Barako betekent in de Filippijnse taal letterlijk “(dek-)hengst”, en wordt daarom geassocieerd met afbeeldingen van een stoere en mannelijke figuur. Daarom wordt het vaak sterk geroosterd en zwart geserveerd.
De barako-boom kan wel negen meter hoog worden en is dus (commercieel) onaantrekkelijk geworden. Het vertegenwoordigd 2% van alle Filipijnense koffie en wordt niet geëxporteerd. Ze wordt langzamerhand zeldzaam en is door Slow Food in de Ark van de Smaak opgenomen.
Cacao van Malabog
Theo & Philo werkt met cacao uit de barangay Malabog, een gemeenschap van zo’n 11.000 inwoners, dat onderdeel is van Davao City, qua oppervlakte de grootste stad van de Filippijen. Alles in Davao City is laagbouw en zeer groen, uitgestrekt in heuvelland.
In Malabog zijn veel kleine cacaotelers. De teeltomstandigheden zijn perfect. Zo won in 2019 Nong Joe uit 226 deelnemers uit 55 landen de prijs voor de beste cacaobonen van de International Cocoa Awards (ICA).
Philo Chua betrekt de cacao is samenwerking met de organsatie Gawad Kalinga, van een groep boeren. Gawad Kalinga helpt mensen uit de armoede.
(Barangay is de kleinste politieke bestuurseenheid die de Filippijnen kent.)
Extra informatie |
|
Soort chocolade: | Melk 25% cacao |
Inhoud verpakking: | 1 reep |
Nettogewicht: | 45 gram |
Allergenen: | Bevat melk, kan sporen van noten, sesam en soja bevatten. |
Ingrediënten: | rietsuiker, cacaobonen (25%), cacaoboter, melkpoeder, koffiebonen |
Inclusie: | Koffie |
Oorsprong cacao: | Filipijnen |
Herkomst cacao: | Davao, Malabog, Filipijnen |
Awards: |
n.v.t. |